Opdracht

Scholen van Morgen

De slechte onderhoudstoestand, ruimtelijke knelpunten en de functionele onbruikbaarheid van de tijdelijke paviljoens hebben ertoe geleid dat Zonnegroen te Zoutleeuw in België werd geselecteerd voor het versnellingsprogramma ‘Scholen van Morgen’. Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse overheid en heeft als doel om bestaande, verouderde, schoolgebouwen te verbouwen of te vervangen door nieuwbouw.

Locatie

Overgang van losse naar dichtere bebouwing

De school is gelegen aan een traditionele steenweg die Sint Truiden verbindt met het centrum van Zoutleeuw. De drukke St. Truidensesteenweg is aan beide zijden geflankeerd door vrijstaande woningen (kleine villa’s). Ter hoogte van de school is aan de overzijde een klein bedrijventerrein gelegen.

Het schoolterrein zorgt voor een overgang tussen de losse bebouwing van de steenweg en de eerste aanzetten tot een dichtere bebouwing richting het centrum van Zoutleeuw. Door zijn sterke aanwezigheid en ruimtelijkheid in het straatbeeld is het schoolterrein een belangrijke component in deze setting.

Ontwerp

Een schoolcomplex verdeeld in 5 volumes

Het gebouw heeft een transparante uitstraling gericht naar de straatzijde, maar vooral ook naar speelplaatsen, met hun overvloed aan groen, aan de achterzijde van het schoolgebouw.

De aanwezige groene zone aan de achterzijde van het gebouw is ingezet als de ‘zachte’ route binnen het ontwerp. Hier kunnen geen gemotoriseerde voertuigen komen en is het dus volkomen veilig voor de leerlingen om rond te dwalen tussen de rijkelijk aanwezige tuintjes en bomen.

Het complete programma van de school is verdeeld in 5 volumes. Ieder volume of gebouwdeel heeft zijn eigen programma of een combinatie van functies. De verschillende gebouwdelen zijn door hun archetypische vorm goed afleesbaar vanuit de openbare inrichting, maar ook goed voelbaar door hun vertaling naar het interieur.

Intern onderverdeeld in 3 zones

Intern is het gebouw duidelijk onderverdeeld in drie zones; de praktijklokalen, de OV1-klassen en de administratie. Om praktische redenen is er voor gekozen om enkel de administratie op de verdieping te voorzien en de door leerlingen toegankelijke lokalen op de begane grond. De administratie heeft door zijn positie een goede controle over de hoofdentree van het gebouw. De verdieping is voorzien van een vluchttrap aan de buitenzijde.

De praktijklokalen en de OV1-klassen zijn zo gepositioneerd dat beide duidelijk gescheiden zijn van elkaar. Niet enkel de routing (denk aan een eigen ingang), maar ook voor geluid en veiligheid (werkplaatsen) is deze scheiding belangrijk. Deze beide functies zijn ruim voorzien van routing, gekoppeld aan de hoofdentree, en nevenfuncties, denk hierbij aan bergingen, toiletten en kleedkamers.

Deze transparantie wordt gerealiseerd door drie verschillende vierkante kozijnen die soms voor doorkijk zorgen, en soms enkel de lokalen voorzien van daglicht en geen inkijk.

Opdrachtgever
DBFM Scholen Van Morgen NV

Programma
Onderwijs

Status
Gerealiseerd

Jaar
2013 t/m 2019

Omvang
ca. 1500 m²

Projectteam
Alexander Smeets, Ard Thijssen, Maarten Huls, Ruud Mestrom