Opdracht

Appartementengebouwen in het historische hart

Op korte loopafstand van het Vrijthof en het Onze Lieve Vrouwenplein in het historische hart van Maastricht heeft Focus met Janssen Wuts en CB5 het Looiershof met appartementengebouwen ontwikkeld.

Locatie

Een afgesloten binnengebied met 3 toegangen

De locatie is in de volksmond bekend onder de namen Vermicelli of de Bauduin. Een afgesloten binnengebied begrensd door de Looiersgracht, Grote Looiersstraat en klein Grachtje. Het terrein is bereikbaar via drie toegangen en is aan de noordzijde begrensd door de bijzondere historische stadsmuur.

Ontwerp

Voortzetting van pleintjes en stegen

De ontworpen ruimtelijke structuur bestaat uit een voortzetting van pleintjes en stegen tussen de drie toegangen van het Looiershof. Rondom de pleintjes en stegen zijn statige herenhuizen en flexibele appartementen met grote buitenruimte ontworpen.

Met veel finesse is de openbare ruimte uitgeslepen uit de massa met incorporatie van bijzondere aanwezige bebouwing zoals de stadsmuur en de vierkante toren van de voormalige vermicellifabriek. Daarnaast is veel aandacht besteed aan zichtlijnen vanuit de omringende bebouwing. Dit heeft de bouwmassa van de volumes sterk bepaald.

Impact

Verbinden van twee tijdsbeelden

De architectuur verbindt twee tijdsbeelden. De appartementengebouwen verwijzen naar de industriële architectuur die op deze plek aanwezig was. Gemêleerd bruin beige metselwerk in combinatie met zwarte stalen details en raamomlijstingen springen direct in het oog.

De rijk gedetailleerde herenhuizen zijn van gefrijnd natuursteen en refereren naar het rijke verleden van het Jekerkwartier. Diepe negges en details in reliëf verlenen de woningen een sterke plasticiteit en samenhang. Aldus, de hedendaagse toepassing van een eeuwenoud materiaal.

De locatie is uniek door een vrije mix van verschillende woningtypologieën. De kleine afzonderlijke woning met tuin naast het grote bouwblok in een uiterst verdichte locatie.

Opdrachtgever
Focus Real Estate

Programma
Wonen / Parkeren

Status
Gerealiseerd

Jaar
2015-2018

Omvang
7000 m²

Projectteam
Alexander Smeets, Marco Wijers, Ruud Mestrom