Opdracht

Herbestemming van het voormalige KPN gebouw

CB5 is bezig met de herbestemming van het voormalige KPN gebouw in Maastricht. Een karakteristiek gebouw uit de jaren 30 naar ontwerp van Joseph Crouwels. Het gebouw is gesitueerd in het centrum van Maastricht in de directe nabijheid van de Helpoort.

Locatie

Drie verschillende onderdelen

De voormalige telefooncentrale bestaat uit drie delen. Het oorspronkelijke deel uit de jaren 30, de toevoeging uit de jaren 60, en een atoombunker in het cour van de carrévormige opzet. Qua maat en schaal is het KPN gebouw een gebouw dat detoneert met de omgeving, maar door de jaren heen een vanzelfsprekende invulling is geworden op de plek. Met name de lange gesloten gevel aan de Bernardusstraat heeft een terughoudende expressie en stuurt het zicht op de Helpoort.

Ontwerp

Terughoudend ontwerpattitude

De inpassing in het historisch centrum en de cultuurhistorische betekenis die dit gebouw heeft voor Maastricht vragen om een terughoudende ontwerpattitude. Zowel het deel van Joseph Crouwels, ontworpen in de jaren 30, als de toevoeging uit de jaren 60 blijven in hun volledigheid gehandhaafd.

De voormalige telefooncentrale wordt getransformeerd tot kleinschalige appartementen gecombineerd met gemeenschappelijke werk- en ontmoetingsruimten. De ingrepen presenteren zich als een nieuwe laag over het gebouw. Een dialoog tussen nieuw en oud, tussen nu en het verleden. Middels beperkte ingrepen in de gevels van het gebouw, uitgevoerd in zwart staal en glas, wordt de nieuwe functie getoond aan de directe omgeving.

Opdrachtgever
Capricorn Capital

Programma
Transformatie / Wonen

Status
Definitief ontwerp

Jaar
2018-heden

Omvang
5500 m² ( 100 app )

Projectteam
Marco Weijers, Tim Nelissen