Skip to main content

Voor vele tientallen studenten van de Technische Universiteit Eindhoven stond woensdag 24 april al weken in de agenda. Gisteren was het dan eindelijk zover: de grande finale van de Bamboo Challenge! Onder een voorzichtig doorbrekende voorjaarszon werkten zeven groepen op ‘t Koeveld aan hun bouwwerk van misschien wel het meest duurzame natuurlijke bouwmateriaal: bamboe.

Het bouwmateriaal van de toekomst?
Kan bamboe daadwerkelijk het duurzame bouwmateriaal van de toekomst worden? Die vraag stond centraal tijdens de Bamboo Challenge. Bamboe biedt bijzondere architectonische mogelijkheden, maar desondanks zijn er weinig ontwerpers die het potentieel van deze plant hebben onderzocht. Reden genoeg om bamboe als bouwmateriaal in de schijnwerpers te zetten. En dus organiseerden Antea Group, CB5 en studentenvereniging AnArchi de Bamboo Challenge om studenten van de Technische Universiteit Eindhoven uit te dagen om potentie van dit duurzame bouwmateriaal te ontdekken. De opdracht: ontwerp en bouw een paviljoen of follie met bamboe als bouwmateriaal.

De voordelen van bamboe
Dat de mogelijkheden van bamboe nog wat onderbelicht zijn, is eigenlijk best bijzonder, licht Hanne de Jong, die de Bamboo Challenge namens CB5 organiseerde, toe. “Bamboe biedt tal van voordelen: het is er in overvloed, groeit tot een meter per dag en zodra je bamboe oogst, groeit de plant gewoon door zonder dat je de plant opnieuw hoeft aan te planten. Daar houden de voordelen van bamboe niet op: bamboe is ook onuitputtelijk en bovendien relatief goedkoop in vergelijking met andere bouwmaterialen. Aan het eind van de levensduur is bamboe bovendien heel goed te recyclen. Wat minstens zo interessant is, is dat de trekkracht van bamboe twee tot drie keer zo groot is als die van staal. En dan geeft de bamboeplant tijdens het groeien ook nog bijna 35% meer zuurstof af dan de meeste bomen, terwijl ‘ie tegelijk bijna 35% meer CO2 absorbeert.”

Passie voor duurzaam bouwen
“De wereld verandert. Bouwmateriaal wordt steeds schaarser en het behoud van de planeet is een belangrijke prioriteit”, vervolgt Hanne. “Aan houtbouw kleven serieuze nadelen: hout is niet alleen duur, maar ook vervuilend en eindig. Daarom willen we de studenten met de Bamboo Challenge uitdagen om de wereld te inspireren met de kracht van bamboe. In Azië wordt bamboe al heel veel gebruikt als bouwmateriaal, zelfs voor grote bouwwerken zoals bruggen en scholen. Met de Bamboo Challenge geven we de studenten van de TU/e de gelegenheid om hun passie voor duurzaam bouwen ook hier in Nederland te laten zien.”

Zes weken ontwerptijd
Die oproep bleek niet aan dovemansoren gericht: vele tientallen studenten Bouwkunde meldden zich aan en stonden 13 maart aan de aftrap van de Bamboo Challenge. Tijdens een inspirerende lunch & learn werden ze bijgepraat over alle ins en outs van bamboe als bouwmateriaal. Ook kregen ze alvast te horen wat de specificaties waren van de bamboestokken en bevestigingsmaterialen waarmee ze hun ontwerp gisteren uiteindelijk mochten bouwen. Maar voordat het zover was, moest dat ontwerp er natuurlijk eerst komen. Daar hebben de studenten, verdeeld over zeven groepen van vier tot zes personen, de afgelopen zes weken druk aan gewerkt.

Constructie, ontwerp, esthetische waarde en hergebruik
Gisteren was het grote moment eindelijk daar: de ontwerpen werden werkelijkheid! Onder toeziend oog van tientallen belangstellenden werkten werkten de zeven groepen op ‘t Koeveld enthousiast en geconcentreerd aan hun bouwwerk. Dat leverde zeven prachtige eindresultaten op. Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één de winnaar zijn en dat was The KOers Bambies met The Bamboo Hyperbolic Paraboloid Pyramid. De groep die bestond uit Lukasz Latuszek, Anna van den Berg en Dylan van Mullekom. Hun bouwwerk werd door de jury als beste totaalontwerp gekozen op basis van de vier beoordelingscriteria: constructie, ontwerp, esthetische waarde en hergebruik. Zij krijgen een volledig verzorgde stadsexcursie naar Antwerpen, waar ze interessante architectuur en stedenbouw gaan bezoeken.

Gedoneerd aan de werkplaats van de TU/e
Wie de zeven bouwwerken graag wil bezichtigen, kan vandaag en morgen nog in Eindhoven terecht. Op ‘t Koeveld worden de bouwwerken vandaag en morgen nog tentoongesteld. Daarna worden de bouwwerken als geheel of als materiaal gedoneerd aan de werkplaats van de TU/e faculteit bouwkunde.

Einde bericht