De visie voor het Beekstraatkwartier schetst hoe een deel van de historische binnenstad wordt getransformeerd tot een levendige, gezonde en toekomstbestendige wijk.
In opdracht van de gemeente Weert heeft CB5 een plan opgesteld voor een inbreiding met ruim 325 woningen en diverse culturele voorzieningen.
De visie richt zich op een levendig, verbonden en inclusief stadsdeel: een gemengd Beekstraatkwartier met ruimte voor cultuur, groen, gezondheid, wonen en ontmoeten. Door slimme verbindingen, betekenisvolle plekken en een sterke verweving met de binnenstad wordt het Beekstraatkwartier een bruisend en toekomstbestendig onderdeel van de historische binnenstad van Weert.
Het DNA van Weert vervlechten met hedendaagse waarden
De binnenstad van Weert heeft een karakteristiek en goed functionerend stedelijk weefsel, met straten, pleinen, koetspoorten en groene hoven. Het is een gebied waar je kunt ronddwalen, maar dankzij de zichtlijnen naar de kerk altijd weer je weg vindt. Dit doorwaadbare en verbonden weefsel heeft zich door de eeuwen heen bewezen en kan als voorbeeld dienen voor het Beekstraatkwartier. Deze opgave biedt de kans om het stedelijke weefsel van het studiegebied te verweven met de rest van de stad. Dit doen we echter wel in combinatie met hedendaagse waarden, om zo een toekomstbestendig stuk Weert te creëren dat vervlochten is met het DNA van de stad.
Het draait om een groene en gezonde stadswijk. Een buurt waar jong en oud prettig samen kunnen leven in een schaduwrijke omgeving, met alle voorzieningen op loopafstand. Deze wijk biedt een gezonde leefomgeving, niet alleen voor mensen, maar ook voor de natuur, door ecologie en biodiversiteit te stimuleren met groen op verschillende niveaus. Een plek die bestand is tegen het veranderende klimaat en juist voor verkoeling zorgt. Ook sociale gezondheid is een belangrijke pijler in dit stadsdeel. Door middel van een cultuurroute met theater en bibliocenter draagt het gebied bij aan de algehele sociale gezondheid en het welzijn.
Een fijne, verbonden leefomgeving
Het Beekstraatkwartier verandert van een plek vooral voor auto’s, naar een gebied voor voetgangers en fietsers. Een plek om rond te dwalen en elkaar te ontmoeten, waar het sociaal veilig is om te lopen en je rustig een praatje kunt maken. Er komt ook een nieuwe, grote fietsenstalling, waardoor de binnenstad nog toegankelijker wordt voor fietsers. In de bouwblokken is rekening gehouden met grote fietsenstallingen om een gezonde leefstijl en duurzame mobiliteit te stimuleren. Een groot deel van het gebied wordt volledig autovrij.
Naast alle levendigheid die een binnenstad met zich meebrengt, biedt dit gebied ook rustig en prettig wonen. Rustige woonstraten en gesloten bouwblokken met groene binnentuinen dragen hieraan bij. Deze binnentuinen zijn niet enkel voor de bewoners van het bouwblok, maar ook toegankelijk voor andere bewoners van de binnenstad. Bewoners krijgen de kans om hun wijk zelf vorm te geven. Zo krijgen woningen een geveltuin met ruimte voor een bankje en groen, zoals klimop. Hierdoor krijgen de straten een informeel en gezellig karakter. De zachte overgang tussen privé en openbaar zorgt voor brede sociale veiligheid en stimuleert spontane ontmoetingen.
Programma: Stedelijke inbreiding, gemengde omgeving met o.a. wonen, werken en cultuur
Opdrachtgever: Gemeente Weert
Locatie: Weert
Periode: 2024 – heden
Status: Stedenbouwkundige visie
Projectteam: David Heesen, Marco Weijers, Wietse Oostra, Mark van Esdonk
Discipline: Stedenbouw