Stedenbouwkundige visie Koninklijke Visio

HomeProjectenStedenbouwkundige visie Koninklijke Visio
Koninklijke Visio

‘Zorg en dienstverlening gebeurt steeds meer bij de kinderen thuis en op de scholen’

Grave kent een 150 jaar lange historie waar het gaat om de hulpverlening aan blinde en slechtziende mensen. Het ‘blindeninstituut’ is wat dat betreft een begrip in Grave en de verre omstreken. CroonenBuro5 heeft de houtskoolschets als visie gemaakt waar deze identiteit binnen Grave versterkt wordt.

Het instituut in Grave is onderdeel van de nationaal opererende zorgverlener Koninklijke Visio, een instelling die streeft naar professionele dienstverlening in een geoptimaliseerde setting. Maar de tijden veranderen, de zorg en dienstverlening gebeurt steeds meer bij de kinderen thuis en op de scholen. Liefst 80% van de leerlingen in de regio zit op regulier onderwijs in hun eigen omgeving, en woont dus gewoon thuis. Een kleine groep kinderen maakt gebruik van het onderwijs in Grave, een nog kleinere groep woont nog op het terrein. De belangrijkste conclusie in de houtskoolschets (2011) is dat slechts een beperkt deel van het terrein nog nodig is voor de school en een zorgwoning. De rest van het terrein (ca. 10 ha) komt vrij voor andere functies zoals herstel van vestingwerken, het oplossen van de parkeer- en verkeersproblematiek, het maken van een stadspark en het toevoegen van programma.

In de tussentijd is op het oostelijk deel van het Visioterrein de nieuwe school en zorgwoning gerealiseerd. Het ontwerp van de speelterreinen, het sportveld, de kiss&ride en de openbare ruimte is afgestemd op de doelgroep van blinde kinderen. De omgeving biedt ruimte om spelenderwijs en op een veilige manier te leren omgaan met de visuele beperking.