Zoutleeuw BUSO Zonnegroen

HomeProjectenZoutleeuw BUSO Zonnegroen

De slechte onderhoudstoestand,  ruimtelijke knelpunten en de functionele onbruikbaarheid van de tijdelijke paviljoens hebben ertoe geleid dat Zonnegroen te Zoutleeuw in België werd geselecteerd voor het versnellingsprogramma ‘Scholen van Morgen’.  Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking (PPS) tussen AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse overheid en heeft als doel om bestaande, verouderde, schoolgebouwen te verbouwen of te vervangen door nieuwbouw.

De school is gelegen aan een traditionele steenweg die Sint Truiden verbindt met het centrum van Zoutleeuw. De drukke St. Truidensesteenweg is aan beide zijde geflankeerd door vrijstaande woningen. Ter hoogte van de school is aan de overzijde een klein bedrijventerrein gelegen. Het schoolterrein zorgt voor een overgang tussen de losse bebouwing van de Steenweg en de eerste aanzetten tot een dichtere bebouwing richting het centrum van Zoutleeuw. Door zijn sterke aanwezigheid en ruimtelijkheid in het straatbeeld is het schoolterrein een belangrijk component in deze setting en kan het met groen, licht en lucht bijdragen tot een aangename omgeving.

Door het gebouw qua typologie op te laten gaan in zijn omliggende bebouwing wordt de school onderdeel van zijn omgeving. Er is voor gekozen om dit nieuwe gebouw als een icoon ontwerpen, zodat het niet enkel zal dienen als een toevoeging, maar tevens de functie als hoofdgebouw zal krijgen. Het complete programma van de school is verdeeld in 5 volumes. Iedere volume of gebouwdeel heeft zijn eigen programma of een combinatie van functies. De verschillende gebouwdelen zijn door hun archetypische vorm goed afleesbaar. Intern is het gebouw onderverdeeld in drie zones; de praktijklokalen, de OV1-klassen en de administratie.

Zouteleew School
Zouteleew School

Fotografie: Serge Technau Photography

OpdrachtgeverGO! Onderwijs van de vlaamse gemeenschap
Programmapraktijkschool 1500 m2
Statusgerealiseerd